HACCP - Ne hagyja magát átverni!!!!!

2013.02.23 13:45

 

Mivel a HACCP dokumentációkészítés ma Magyarországon nem szakirányú végzettséghez kötött tevékenység, nagyon sokan hirdetik magukat ezzel a szolgáltatással.

Sajnos a hirdetők fele azt sem tudja valójában, hogy mi is az a HACCP dokumentáció. A tapasztalat azt mutatja, hogy letöltenek egy internetes sablont, és különböző áron eladják a gyanútlan vállalkozónak.

Találkoztam már olyan céggel is, aki e-mailben bekér bizonyos adatokat, majd egy válaszlevélben, vagy esetleg postán küldi a kész dokumentációt úgy, hogy az adott egységben soha nem járt.

Mi ezzel a probléma?

Csupán annyi, hogy ezeket a dokumentációkat nem fogja elfogadni a hatóság!!!!!!!! Így annak ellenére, hogy x ezer Ft-ot kifizetett érte jó esetben csak újabbat kell íratnia, rosszabb esetben viszont még komoly büntetést is fizethet!

A probléma gyökere onnan ered, hogy az emberek többsége, (így a szakképzetlen csalók sem) nem tudják, hogy valójában mi is az a HACCP rendszer, illetve  dokumentáció.

 Mi a HACCP?

A HACCP egy mozaik szó, az angol Hazard Analysis and Critical Control Points kezdőbetűiből tevődik össze, magyarul: veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok.

A HACCP lényegében egy minőségbiztosítási rendszer, amely mindig egy adott egységre adaptált! Ebből következik, hogy nincs két egyforma HACCP dokumentáció!

Célja, meghatározni egy adott egységben, adott körülmények között fennálló veszélyeket, hiányosságokat, illetve a nem megfelelően alkalmazott technológiákat (CP) amelyek az élelmiszerek szennyeződéséhez, minőségromlásához vezetnek, és ez által a fogyasztók egészségét károsíthatják. 

A feltárt hibákra megfelelő helyesbítő intézkedéseket hoznak, amellyel az élelmiszerek károsodása kiküszöbölhető (CCP).

Milyen a jó HACCP?

Világos, egyszerű és könnyen értelmezhető, amely tartalmazza az adott egységre vonatkozó kritikus pontokat, és azok szabályozását!

Az élelmiszeripari egységben, élelmiszerüzletben, vendéglátóban dolgozó alkalmazottak ismerik, értik, és tudják használni!

Hangsúlyozom, mindig az adott egységre adaptált!

Ez csak abban az esetben valósul meg, ha a HACCP tanácsadó a dokumentáció készítést megelőzően helyszíni szemlét tart, felvázolja a fennálló hiányosságokat, majd ennek tükrében dolgozza ki a dokumentációt!!!!!

Látatlanban, interneten keresztül ez megvalósítható? SEMMI ESETRE SEM!!! 

Tehát ha valaki azt ajánlja Önnek, hogy küldje el az adatokat, és már küldik is a dokumentációt x összegért, NE rendelje meg, hiszen a fentebb említett okokból a hatóság azt garantáltan nem fogja elfogadni, hiszen az nem HACCP rendszer!

 A HACCP szerves része a higiéniai oktatás, amelyet már a kész dokumentáció birtokában tart meg a tanácsadó. Így egy valóban hozzáértő, hiteles tanácsadó minimum 2 x látogatja meg az egységet!

1.     a helyszíni szemle és a kritikus pontok meghatározása.

2.     kész dokumentáció megismertetése, és a higiéniai oktatás megtartása.

Ezen információk tükrében alaposan és körültekintően válaszon HACCP tanácsadót, és ne dőljön be a hozzá nem értők ajánlatának!!!!