Élelmiszerbiztonsági jótanácsok húsvéti sütés-főzéshez
Élelmiszerbiztonsági jótanácsok
húsvéti sütés-főzéshez
Az ételkészítést úgy tervezze meg, hogy a hozzávalókat és az elkészült ételeket is
biztonságosan tudja tárolni.
• A húsvét klasszikus étele a főtt füstölt sonka. A sonka tárolása attól függ, milyet vásároltunk. A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni.
• A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kg-os. Az alapos főzés biztonságossá is teszi, elpusztítja az esetleges baktériumokat. Főzés után már hűtve kell tárolni.
• A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tárolni.
Az egyéb húsvéti finomságok alapanyagait az előírt hőmérsékleten és körülmények között tároljuk. A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűteni kell (+5oC alatt).
• A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve tárolja, és ügyeljen arra, hogy a hűtőszekrényben se érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers húson veszélyes baktériumok lehetnek.
• Nyers hús szeleteléséhez használjon külön vágódeszkát és kést. A nyers hús előkészítése után mosson kezet, mosogassa el a nyers hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés), csak utána foglalkozzon más ételféleséggel!
• A felhasznált zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossa meg.
• A tojásos, húsos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75oC felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!
• A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. A forralás elpusztítja a baktériumokat.
• A megmaradt ételt minél hamarabb hűtse le és tegye hűtőbe.
• Romlandó ételt, süteményt 2 óránál tovább ne tároljon szobahőmérsékleten.
A baktériumok langyos helyen gyorsan szaporodnak!
• Ne felejtsen el kezet mosni munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
Forrás: https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/eki/aktualitasok/hirek/husveti_sutes_fozes.html