Az élelmiszer vállalkozók által elkövetett leggyakoribb hiba! (Hogyan válhat az álom rémálommá!)
Manapság ha nyitni szeretnénk egy élelmiszerboltot, éttermet, vagy sörözőt nem kell megvárnunk az illetékes hatóság szükséges engedélyeit. Egyszerűen csak besétálunk az adott település önkormányzatához, bejelentjük a tevékenységet, majd a bejelentés igazolásának kézhezvétele után már nyithatunk is.
A vállalkozók 80%-a megörül, hogy nem kell kellemetlen, és nehézkes egyeztetéseket véghezvinnie a hatósággal. Berendezi az egységet saját belátása szerint majd várja, hogy a hatóság megjelenjen az elő ellenőrzés alkalmából.
És itt kezdődik a rémálom, ha nem vagyunk élelmiszerbiztonsági szakértők!
A jelenleg hatályos 210/2009.(IX.29.) Korm. rendelet (a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről) szerint a hatóság a működés megkezdése után végzi el a helyszíni szemlét. Sokan nem tudják, hogy az önkormányzatok által kiadott igazolást a hatóság az első ellenőrzés alkalmával 90 napra felfüggesztheti, ha nem megfelelően alakítottuk ki az egységet.
Ha véletlenül nem helyeztünk el kellő számú kézmosót és mosogató medencét, vagy az általunk beépített nem megfelelő, vagy esetleg nem elég magasságig csempéztünk, vagy hiányzik a takarítási vízvételi hely, vagy éppen a szükséges dokumentációk nem állank rendelkezésre az ellenőrzés pillanatában, a hatóság nemcsak az "engedélyünket" vonhatja vissza, de büntetést is kiszabhat!!!!!!! Az ellenőrzés már egy működő egységben történik, így a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében minden feltételnek maximálisan meg kell felelnie. Ellenkező esetben a hatóságnak lehetőségében áll szankcionálni!
A büntetés kiszabásán, és az "engedély" bevonásán felül további feltételekhez kötheti a működést. Például ha nem jól alakítottuk ki a helyiségeket, kötelezhet az "átépítésre"!! Így többszörösen kell megfizetnünk a festéssel, csempézéssel, vízszereléssel járó költségeket!!!!!!!!